Wednesday, November 25, 2009

Mos Craciun



Primul lucru la care ne gandim cand spunem Craciun este Mos Craciun, o persoana magica , vesnic darnica si voioasa care reuseste sa ofere cadouri tuturor copiilor din lume intr-o singura noapte.
Cea mai raspandita poveste este cea a copulului care s-a nascut in Turcia in secolul al IV-lea. A crescut fiind extrem de generos cu cei din jurul sau, dedicandu-si viata credintelor si invataturilor crestine. Confrundandu-se cu legile din vremurile respective, a fost intemnitat. Constantin a fost cel care l-a eliberat, Sfantul Nicolae devenind parintele spiritual al navigatorilor si al copiilor.
Sfantul Nicolae a devenit Mos Nicolae si Mos Craciun, un simbol al generozitatii si iubirii, al cadourilor oferite din suflet si al vorbelor frumoase si pline de dragoste.
Imaginea de batran plinut, cu obrajii rosii, barba lunga si alba, haine rosii, curea si bocancei se datoreaza poetului Clement Moore care a realizat primul portret al lui Mos Craciun in poemul sau “ Noaptea dinaintea Craciunului” , publicat in 1822. Imaginea mosului a fost imediat acceptata si impartasita de toti copii, devenind simbolul universal al bunavointei si al magiei.
Ulterior, traditia de a aduce cadouri in noaptea sfanta de Craciun a imbinat mai multe simboluri ce au ajutat la desavarsirea acesteia. In secolul al XVIII-lea, copii din Olanda isi puneau ghetutele langa vatra sperand ca a doua zi sa gaseasca micile cadouri de la Mos Craciun. Ulterior, ghetutele au capatat forme din ce in ce mai diverse. Un alt obicei este scrisoarea catre Mos Craciun si lista copiilor ascultatori si neascultatori. Copii au inceput sa scrie micile dorinte de Craciun, scrisori ce erau apoi puse la posta catre Polul Nord sau sub perna si luate de catre spiridusii lui Mos Craciun.
Mos Craciun este simbolul magiei de pretutindeni, care ne umple inima de fericire si ne indeamna sa fim mai buni si mai atenti cu cei din jurul nostru. Este simbolul copilariei si al puritatii spiritual, o poveste fara sfarsit.
In lume, Mos Craciun este cunoscut sub diferite nume:

Basbouschka – Rusia
Christkind – Austria
Noel, Sfantul Nicolae, Christkind sau Pete cel Negru - Belgia si Olanda
Papa Noel – Brazilia
Julinisse – Danemarca
Parintele Craciunului – Anglia
Batranul Craciun – Finlanda
Pere Noel sau le Petit – Franta
Kriss Kringle, Christkind sau Sfantul Nicolae – Germania
Befana – Italia
Mos Kurohsu – Japonia
Trei Crai - Mexic si Spania
Omul Stea sau Oamenii Intelepti – Polonia

Echipa editoriala BrazideCraciun.ro
contact@brazidecraciun.ro
All rights reserved

No comments: