Wednesday, November 25, 2009

Curiozitati despre Craciun



Infatisarea lui Mos Craciun, asa cum il stim noi astazi, a fost realizata in 1822, de catre poetul C. Moore.

In Finlanda si Suedia, cele 12 zile de dinaintea Craciunului sunt declarate ca fiind zilele pacii si ale dreptatii. De aceea, nelegiuirile savarsite in aceasta perioada sunt pedepsite mai aspru decat in mod normal.

In 1552, puritanii din Marea Britanie au interzis sarbatorirea Craciunului. Traditia a fost reluata in 1660, sub Charles al doilea.

In Marea Britanie, primul brad de Craciun a fost impodobit in 1834, atunci cand Regina Victoria l-a adus pe Printul Albert la Castelul Windsor. Printul, de origine germana, a dus cu el traditia impodobirii bradului si a colindelor de Craciun.

In Franta se obisnuieste sa se arda o crenguta de maslin inainte de inceperea cinei de Craciun.

Traditia impodobirii bradului de Craciun este de origine germana.

Se presupune ca inca din anul 200 d. Hr. bradul reprezinta un simbol al Craciunului. Dar traditia impodobirii bradului dateaza din secolul al XVII-lea. In Germania, in 1605, un brad a fost ornat pentru a destine atmosfera “inghetata” din preajma Craciunului.

In Finlanda, fiecare familie isi impodobeste casa pentru Craciun cu lumanari confectioante de ei insisi.

In Suedia, bradul ramane impodobit inca 20 de zile de la Craciun.

Prima felicitare de Craciun a fost tiparita in Londra, in 1846.

In Etiopia, de Craciun se sfintesc apele. Oamenii arunca flori in rauri sfintite, apoi intra in apele acestora pentru a fi binecuvantati.

Conform unui recensamant din 1999 a populatiei din America de Nord si Europa, in noaptea de Craciun, Mos Caciun ar trebui sa ajunga la 42,466,666 de case in 12 ore, adica la 983 de case pe secunda.

In Italia nu se impodobeau brazi de Craciun, in schimb, se decorau cu fructe piramide mici din lemn.

O panza de paianjen artificiala si un paianjen sunt decoratiuni traditionale pentru pomul de Craciun. Iar daca gasesti in casa o panza de paianjen in dimineata de Craciun, se zice ca va aduce noroc tot anul.

In Anglia traditia spune ca in timp ce framanti aluatul de cozonaci, daca iti pui o dorinta, si apoi cozonacii vor creste in cuptor, dorinta ti se va indeplini.
In Japonia este lipsa de politete sa trimiti felicitari de Craciun de culoare rosie, din moment ce scrisorile de deces sunt de culoare rosie.

In Norvegia in Ajunul Craciunului se ascund toate maturile din casa pentru ca in trecut se credea ca vrajitoarele si spiritele rele intrau in casa si furau maturile pentru a zbura cu ele.

Un brad pentru a putea fi folosit ca pom de Craciun are nevoie de 7-10 ani ca să crească.

Cunoscutele coroniţe din crengi de brad simbolizează continuitatea, sănătatea, bucuria şi viaţa lungă.

Exista obiceiul ca la naşterea unui copil să se planteze un brad.

In Evul Mediu, brazii de Craciun erau atarnati cu varful in jos.

Beculetele puse în brad sunt invenţia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care în 1882 inventează prima instalaţie electrică pentru pomul de iarnă.

Beteala a fost inventată în Germania în anu 1610 şi era din argint, fiind deci valoroasă şi simbolizând bogăţia. Deoarece argintul coclea( oxida ) a fost înlocuit ulterior cu alte materiale strălucitoare şi uşoare.

La posta din Montreal sosea un numar mare de scrisori adresate lui Mos Craciun. Pentru a nu-i dezamagi pe copii, angajatii postei au inceput in 1974 sa raspunda acestor scrisori in numele Mosului. Din 1983 programul de raspunsuri a devenit oficial, iar Mos Craciun a primit o adresa speciala: Mos Craciun – Polul Nord - H0H0H0

Anual se produc 1.76 miliarde cutii de bomboane.

Echipa editoriala BrazideCraciun.ro
contact@brazidecraciun.ro
All rights reserved

No comments: