Wednesday, November 25, 2009

Cum a aparut sarbatoarea Craciunului?



Exista multe povesti si mituri referitoare la originea sarbatorii Craciunului, insa cea mai cunoscuta dintre ele dateaza din secolul al IV-lea. Dintotdeauna a exista o disputa aprinsa intre Biserica Crestina si celelate religii pagane, iar in secolul al IV-lea acest conflict a avut ca rezultat stabilirea unei traditii internationale ce exista si astazi : Craciunul.
Religia pagana serba nasterea zeului Soare in aceasta perioada, iar Biserica Crestina a decis ca vor aniversa din acea zi Nasterea Domnului Iisus Hristos, 25 decembrie ramanand si astazi ziua oficiala a acestei sarbatori.
Astfel, religia crestina a pus bazele uneia dintre cele mai mari sarbatori internationale, sarbatoare ce uneste oamenii din toate colturile lumii.

Treptat, Craciunul a inceput sa se defineasca prin diverse obiceiuri ce au devenit traditii.
Obiceiul de a avea un brad de Craciun a aparut pentru prima data in Germania patru secole mai tarziu. Aceasta traditie a aparut tot din dorinta de a inlatura ritualurile pagane. Se considera ca stejarul era arborele adorat de celti, iar Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea tuturor stejarilor. Intamplarea a facut ca in cadere, stejarul sa doboare toti copacii, mai putin unul: bradul. Astfel ,bradul a devenit simbolul Craciunului si totodata un copac sfant.
Desi la inceput nedecorat, treptat a devenit o traditie la poporul germanic sa se decoreze brazi in interiorul si exteriorul locuintei. Se decorau de obicei cu trandafiri, mere coapte si hartie colorata ,iar ulterior, lumanari. Se considera ca Martin Luther a fost cel care a aprins pentru prima data lumanari, venind astfel cu idea de a decora bradul de Craciun.
Pas cu pas, s-a trecut la beculete si instalatii electrice, bradul de Craciun devenind o traditie international abia incepand cu secolul al XIX-lea.

Vascul
Un alt obicei de Craciun este decorarea locuintei cu vasc. Vascul este considerat de catre Biserica Crestina a fi o planta pagana pentru ca in trecut era utilizata pentru diferite scopuri. Este considerate o planta a iernii si a sarbatorii. Treptat , romanii au adoptat si ei aceasta traditie, iar Biserica a fost nevoita sa accepte acest obicei. Traditia sarutului sub vasc apartine poporului scandinav, vascul fiind asociat cu zeita Friga.
Acest obicei este astazi intalnit aproape in orice casa, fiind un detaliu important si, de ce nu, amuzant.

Unul dintre obiceiurile de Craciun aparute recent este felicitarea de Craciun. Obisnuim astazi sa trimitem felicitari celor dragi care sunt departe si chiar celor din famile ca un mic cadou. Acest obicei a aparut in anul 1843 cand sir Henry Cole a comandat 1000 de felicitari pentru cei cunoscuti.
Acadelele de Craciun sunt un alt obicei recent aparut la sfarsitul anilor 1800. Exista multe povesti privind contextul in care s-au indoit pentru prima data acadele sale sub forma unui baston. Important este faptul ca acesta a devenit un obicei dulce si preferat de cei mici in toate colturile lumii. Culoarea alba a bastonului reprezinta puritatea, iar cele trei dungi rosii simbolizeaza Sfanta Treime.

Echipa editoriala BrazideCraciun.ro
contact@brazidecraciun.ro
All rights reserved

No comments: