Monday, June 21, 2010

Despre Mos Craciun

Mos Craciun este versiunea mai noua a Sfantului Nicolae care si-a facut aparitia in secolul I. El apare ca un om batran prietenos care imparte cadouri tuturor copiilor in noaptea de Craciun (de 24 spre 25 decembrie).

Chiar daca mitul poate varia de la zona la zona, in special in functie de clima in perioada Craciunului (care pleaca de la o iarna inghetata in emisfera nordica si ajunge la o vara calduroasa in emisfera sudica).

In general Mos Craciun este imaginat ca fiind imbracat intr-un costum rosu, avand o barba lunga si alba si locuind intr-o tara nordica (mai frecvent in Finlanda sau in Canada).

Spiridusii il ajuta la pregatirea cadourilor. El imparte cadourile cu ajutorul unei sanii zburatoare, ce este trasa de reni (sau pe o plansa de surf in Australia). Mos Craciun intra in case prin horn (daca exista unul) si pune cadourile sub pomul de Craciun sau in cizmele pregatite special pentru aceasta.

In "Dictionar onomastic romanesc", "Craciun" este un substantiv, personificat in folclor ca Mos Craciun.Romulus Vulcanescu prezinta legenda personajului: "Mitul arhaic al unui cioban-zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza s-o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul lui.

Sotia lui Craciun (Craciuna sau Craciuneasa, in studiul lui Pericle Papahagi) o primeste intr-ascuns si moseste pe Isus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile, dar Fecioara Maria i le lipeste la loc.

Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (inca nedefinit la acea data in Istoria Religiilor). De bucurie ca nevasta lui a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug de cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile sale.

Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana) pentru ea si fiul ei". Etnologul afirma ca Mos Craciun reprezinta o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nasterea sa si ca este simbolul tipului creator. Sintagma "mos" din numele sau inseamna "intemeietor", "ziditor", "incepator".

Semnificatia sarbatorii actuale de Craciun este specifica geto-dacilor. in aceeasi zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea si renasterea zeului solar de origine iraniana, Mithra, si, dupa aparitia crestinismului, nasterea lui Iisus. Determinantul "Mos (Craciun)" semnifica varsta inaintata a zeului care trebuia sa moara si sa se nasca de Anul Nou.

Existenta lui dura 365 sau 366 de zile, imbatranea, deceda si invia la inceputul anului urmator. in traditiile populare, Craciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obisnuit (un batran, pastor cu barba de omat, vecin cu Mos Ajun, etc). Vestimentatia lui era alcatuita din costum popular, anotimpul sugerat fiind primavara. Vechimea numelui e dovedita de existenta cuvantului, in variante, in aromana si megleno-romana.

No comments: