Monday, June 21, 2010

Obiceiuri de Craciun

Mos Craciun, un personaj destul de controversat, este cunoscut sub mai multe nume: Santa Clause, Saint Nick, Kris Kringle sau Father Christmas. Batranelul carunt, cu barba lunga si alba, imbracat in traditionalul sau costum rosu, pe care il cunoastem de mici copii, este patronul traditional al Craciunului in multe state ale lumii si cel care ii rasplateste in fiecare an pe copii cuminti cu daruri.

Legenda spune ca Mosul traieste impreuna cu Craciunita sa la Polul Nord, unde tot timpul anului mestereste jucarii, ajutat de spiridusii sai. An de an, negresit, in Ajunul Craciunului, Mosul isi incarca sania cu jucarii si zboara cu sania trasa de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecarui copil. Coboara pe hornul casei si lasa cadourile, iar cand are timp, bea lapte si mananca prajiturelele pregatite special de copii.

Potrivit traditiei, vascul poarta noroc (mai ales fetelor nemaritate) si trebuie pus de Anul Nou la intrare in casa sau la icoana. Utilizarea lui dateaza inca dinainte de crestinism, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele, in semn de celebrare a venirii iernii. Este una dintre plantele ce inveselesc Craciunul, simbolizeaza pace si bucurie, iar sarutul cuplurilor sub vasc semnifica prietenie si statornicie.

Craciunita, Poinsetia sau Euphorbia pulcherrima sau Floarea Noptii Sfinte este folosita pentru decorarea casei in perioada sarbatorilor. Descoperita de Dr. Joel R. Poinsette, ambasadorul Statelor Unite la Mexic, Poinsetia a devenit simbolul Craciunului in America de Nord si de Sud.

Nici mancarurile traditionale nu lipsesc din nici o casa, de Craciun. La noi, romanii, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie.

Gospodinele pregatesc tot felul de bunatati, intre care la loc de cinste se afla sarmalele, caltabosii, toba, lebarul, carnatii si friptura. La toate acestea se bea, de obicei, vin rosu, adesea fiert cu zahar si scortisoara. Alte popoare, precum americanii, aleg bucate mai dietetice, din curcan. Orice am manca insa, important este ca familiile se reunesc in jurul mesei, ca e pace si voie buna.

No comments: