Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului.
In fiecare an, cu cateva saptamani inaintea Craciunului, incepem sa cautam un brad frumos pe care sa il putem decora cu lumini si decoratii colorate. Un moment placut pentru ca intreaga familie sa se bucure. Dar de ce facem asta?
De unde vine pomul nostru de Craciun?
Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului. Impodobirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident.(brazi de Craciun)
In secolul XV-lea, in provincii precum Alsacia si Lorena, pomii se impodobeau de Anul Nou si nu de Craciun. Treptat traditia a fost preluata si in Spania, Italia, Franta si Elvetia.(brazi de Craciun)
De asemenea, se poate ca la originea obiceiului sa stea popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si de vasc. Prin intermediul catolicismului, obiceiul a ajuns si in Orient. In anumite zone ale Rusiei in ajunul Craciunului se mergea in padure si se alegea cel mai frumos brad. Acesta era impodobit cu lumanari aprinse, bomboane si jucarii.(brazi de Craciun)
In Anglia obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului de Craciun a ajuns si in cateva orase din Germania. Dupa primul razboi mondial insa, obiceiul s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii.
Un alt mit spune ca obiceiul decorarii bradului provine de la egipteni, care isi decorau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat mai apoi si de romani, care au folosit brazii in locul palmierilor.
Legenda Bradului de Craciun.(brazi de Craciun)
In secolul al VII-lea, un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca acesta s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa in secolul al XII-lea, de Craciun, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos. Totusi se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer. La mijlocul secolului al XVI-lea, in Germania apar primele targuri specializate in vanzarea cadourilor. Figurine confectionate din aluat si coapte erau agatate in brad, ca obiecte decorative. Mai tarziu s-au adaugat bomboane si ghirlande din hartie colorata. Astazi in epoca moderna nu se mai poarta bradul cu globuri colorate. Ca sa ai un brad la moda trebuie sa il decorezi in maxim trei culori. Clasica beteala a fost inlocuita cu ghirlande de margele de o singura culoare, iar beculetele colorate le-au locul deja invechitelor lumanari si tot astazi in epoca moderna, brazii artificiali le-au luat locul celor naturali. In traditia romaneasca se spune ca este bine ca bradul sa fie tinut in casa pana la Sfantul Ion. Natural sau artificial, bradul de Craciun nu trebuie sa lipseasca din casa nici unuia dintre noi.(brazi de Craciun)
Semnificatiile si simbolurile bradului de Craciun
Ne-am obisnuit ca in fiecare an san e impodobim bradul de Craciun cu tot felul de ornamente care mai de care mai haioase si mai sclipitoare. Craciunul este sarbatoarea cadourilor, a pacii si a linistii sufletesti. Fiecare dintre noi are un stil personal de a-si orna pomul de Craciun, dar nu toti cunoastem semnificatiile si simbolurile ornamentelor de Craciun.(brazi de Craciun)
Beculete colorate, beteala, confetii, bomboane, nuci, instalatii luminoase atarna pe ramurile pomului dandu-ne un sentiment de bucurie si implinire. Pe langa aceste decoratiuni exista unele ale caror simboluri ne fac sa acordam o mai mare importanta decorarii casei si bradului de Craciun.
Vestita coronita de craciun, ornament originar din Europa, agatata pe usile caselor, simbolizeaza sanatate si noroc. Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata. Ea poate fi ornata cu fundite, globulete sau conuri de brad vopsite in argintiu si in auriu.
Varfurile bradului de Craciun in forma de stea simbolizeaza noroc si realizarea tuturor visurilor. Steaua are o semnificatie religioasa, amintind de cea care a aparut pe cer la nasterea lui Isus.
Vascul este planta cu cea mai veche traditie in srbatorile iernii. Vascul este folosit in ornarea casei avand puteri tamaduitoare. La unele popoare simbolizeaza pace si armonie. Sarutul sub vasc adduce armonie si intelegere si face mai puternica iubirea din cuplu.(brazi de Craciun)
Inainte de a incepe numaratoarea inverse in asteptarea Craciunului si totodata a Mosului, impodobiti-va pomul si casa cu ornamente pline de simboluri. “ Fiti cuminti si ascultatori” si veti gasi sub bradul de Craciun ceea ce va doriti.(brazi de Craciun)
No comments:
Post a Comment