Sunday, October 25, 2009

Brazi de Craciun


Vine Craciunul si ne pregatim cu toti sa facem si sa primim cadouri,dar nici o Sarbatoare a Nasterii Domnului nu are farmec daca este lipsita de bradul de Craciun. Cei trecuti cumva de 25 de ani isi mai aduc aminte de brazii impodobiti inainte de revolutie,cand comunistii confiscasera simbolul Craciunului trimitandu-ne cu el spre 1 ianuarie,iar pe bietul Mos Craciun il inlocuisera cu zambaretul Mos Gerila.Impodobitul bradului de Craciun dateaza din primii ani ai erei noastre cand,brazii se impodobeau de Sarbatorile Saturnariilor.
Sarbatoarea Craciunului, nu era totusi ceea ce stim noi astazi.Nasterea Domnului si implicit Craciunul a fost sarbatorit pentru prima data la Roma in anul 330.In primele secole de dupa Nasterea Domnului,data de 25 decembrie reprezenta ziua in care se serba ziua zeului soarelui adusa de romani din extremul orient,si pentru ca acest zeu era reprezentantul soarelui si al luminii,s-a hotarat ca ea sa coincida cu Craciunul-Ziua Nasterii Domnului.
Traditia impodobirii bradului are de asemenea radacini foarte vechi.La inceputuri,Sarbatoarea Nasterii Domnului era marcata prin impodobirea pomilor cu diverse obiecte iar mai apoi cu lumanari.Primele crengi de brad au fost impodobite in casa pentru ca in 1605 la Strasbourg sa fie impodobit primul brad adevarat intr-o piata publica.
Initial brazii erau impodobiti cu mere rosii,pe care le capatau apoi copiii,de la culoarea merelor ajungandu-se cel mai probabil la globuri rosii de panza,de catifea iar mai apoi de sticla.
Odata cu epoca electricitatii lumanarile au fost inlocuite cu instalatii cu becuri electrice iar la sfarsitul secolului IX globurile comfectionate din sticla au avut mare succes deschizand o noua epoca!La aceasta au contribuit foarte mult maestrii sticlari germani care erau foarte recunoscuti.
Astazi impodobirea bradului de Craciun depinde foarte mult de inspiratia si bunul gust al fiecaruia,si nu este nici o greutate atata vreme cat magazinele sunt pline cu oferte care de care mai interesante: globuri,beteala,instalatii luminoase,stelute,clopotei,lumanari si cate si mai cate.Si daca vrem sa fim corecti pana la capat trebuie sa ii dam macar un pic de atentie si unei inventii pe cat de simpla ne-ar parea,pe atat de interesanta:bradul artificial,cunoscut in mai multe modele.Si cum padurile se taie de zeci sau sute de ori mai repede decat cresc brazii,inventia nu este deloc de neglijat.

Naturali sau artificiali,verzi sau argintii,brazii nu trebuie sa lipseasca din nici o casa de Sarbatorile de Iarna,si cum acestea se apropie nu ne ramane decat sa va uram un Craciun Fericit!

No comments: