Friday, November 27, 2009

Spiridusii lui Mos Craciun


In Scandinavia timpurilor pagane, oamenii credeau ca spiridusii le pazeau casele impotriva raului. Desi acesti spiridusi erau in general binevoitori, se spune ca puteau deveni repede rautaciosi cand nu erau tratati cum se cuvine. De-a lungul secolelor au fost fie iubiti, fie detestati. Unii oameni credeau chiar ca erau spirite rele si canibali. Perceptia asupra spiridusilor depindea in mare masura daca o persoana era rautacioasa sau draguta.

Cand Craciunul a devenit din nou popular, ca sezon al sarbatorilor, in mijlocul anilor 1800, adevaratul rol al spiridusilor a fost definit in viata moderna: magicieni ce sunt sacaitori intr-un fel, insa sunt adevaratii prieteni si ajutor pentru Mos Craciun. Ei sunt spiridusii Craciunului. Artistii plastici au completat imaginea spiridusilor, pentru noi.

La un moment dat se credea ca spiridusii traiesc in satul lui Mos Craciun de la Polul Nord. Insa, in 1925 s-a descoperit ca nu exista reni la Polul Nord insa sunt o multime in Laponia, Finlanda. Nimeni nu a reusit sa vada cu adevarat satul lor pentru ca pasajul catre el este un secret cunoscut numai de Mos Craciun si spiridusi.
Spiridusii sunt copii lui Gryla si Leppaludi, tatal si mama lor. Unii oameni spun ca sunt 13 spiridusi, unii spun ca 9, unii 6. Sunt foarte destepti si-l ajuta pe Mos Craciun sa fabrice jucariile pe care copii si adulti le comanda prin email sau prin posta. Cunoastem si unele dintre indatoririle pe care le au. Unul dintre ei este inventatorul masinii magice de facut jucarii, altul a facut sania lui Mos Craciun si o intretine pentru performante uimitoare; de asemenea are grija si de reni. Un altul este paznicul secretului localizarii satului in care sunt realizate jucariile. Bineinteles ca exista si un spiridus care administreaza lista copiilor cuminti si neastamparati.



Echipa editoriala BrazideCraciun.ro
contact@brazidecraciun.ro
All rights reserved

No comments: